Followers

Saturday, March 20, 2010

My Courses This Semester

Dah beberapa minggu tak berkesempatan menulis blog disebabkan kesibukan menghadapai dan membiasakan diri menjadi seorang student setelah lebih lapan tahun meninggalkan bangku universiti. Alhamdulillah setelah tiga minggu semuanya berjalan lancar dan assignments yang sememangnya perlu dihantar setiap minggu berjaya dipenuhi. Syukur juga diberikan kesihatan yang baik dan kecergasan otak (walaupun masih perlu diasah lagi) sepanjang tiga minggu ini. Mudah-mudahan ianya berterusan dan bertambah baik sepanjang tempoh menghadapi pengajian di sini.

Semester ini saya berpeluang mengambil empat mata pelajaran yang kesemuanya adalah course yang wajib. Course Introduction To Information System adalah sebahagian daripada module yang saya pelajari dari subjek System Analysis & Design semasa first degree. Course ini menumpukan kepada rekabentuk pangkalan data untuk sesuatu sistem. Seronoknya dapat belajar semula membuat Data Flow Diagram, Entity Relationship Diagram dan beberapa carta baru. Selama ini carta-carta tersebut yang saya sediakan untuk documentation system adalah syok sendiri sahaja sebab tidak ada orang yang nak membuat pengesahan. Walaupun pernah jumpa benda yang sama semasa first degree, saya tidak tahu kenapa saya tidak dapat memahami dengan baik pada waktu itu.
Course Introduction To Web Design memerlukan banyak kerja kumpulan dan tiada sebarang peperiksaan. Ini juga pengalaman yang menarik bagi saya bekerja dalam kumpulan bersama dengan orang-orang yang tak pernah saya mimpi untuk bekerja dengan mereka. Kumpulan saya perlu menghasilkan website yang menjual kraftangan berbentuk kusyen dan throw yang dikenali sebagai Just Throw Me. Saya ditempatkan dalam satu kumpulan bersama-sama dengan empat orang ahli yang lain. Tiga daripadanya adalah wanita dari Australia, seorang lelaki dari Jepun dan saya dari Malaysia. Setakat ini semuanya berjalan dengan baik dan saya gembira bekerja bersama-sama dengan mereka terutama dengan ketua kumpulan, Angela dan lelaki Jepun, Junya kerana mereka menunjukkan kesungguhan untuk menghasilkan yang terbaik.
Course Discrete Mathemathics yang pada mulanya saya sangkakan akan memecahkan atau sekurang-kurangnya meretakkan kepala rupa-rupanya tidaklah sengeri yang disangka. Mungkin sebab itulah orang Malaysia dikenali sebagai scorer dalam Matematik di kebanyakan universiti luar negeri kerana tahap matematik yang diajar di Malaysia sangat advance dan tinggi jika dibandingkan dengan di sini. Tapi syukurlah kerana bagi saya jika sesuatu yang sangat kompleks yang dipelajari tetapi tidak menyumbang apa-apa pada pekerjaan mahu pun kehidupan pun tetap tidak berbaloi. Mujur juga saya telah berjumpa dengan yang susah sebelum menghadapi yang lebih mudah difahami dan tidak memeningkan kepala.
Introduction To Software Engineering bunyinya seperti sangat basic tetapi inilah yang paling mencabar buat saya semester ini kerana perlu menggunakan bahasa Python sebagai pengaturcaraan. Setiap minggu online problem yang mengandungi antara lima hingga tujuh soalan perlu diselesaikan dan saya tidak mempunyai apa-apa idea mengenainya. Setakat ini husband tersayanglah yang banyak membantu menyelesaikan online problem. Soalan assignment pertama dah pun keluar dan menyebabkan saya perlu juga menguasai bahasa ini sebelum saya kerugian. Saya sudah merasa rugi kerana tidak pernah menjadi dean's list semasa first degree dulu. :-) Kali ini jika tak ada rezeki tersenarai dalam dean's list, mendapat CGPA 2nd class upper with at least 6 and above adalah matlamat saya. Mudah-mudahan Allah permudahkan segalanya....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...