Followers

Thursday, May 21, 2015

Langkah-langkah Sebelum Berhijrah

Membuat keputusan untuk berhijrah ke negara orang bukanlah satu perkara yang mudah untuk dilaksanakan. Ianya akan melalui satu perjalanan yang beralun-alun diikuti dengan semangat yang juga turun dan naik. Kalau ditanya secara rambang, memang ramai yang berangan-angan untuk berhijrah ke negara orang yang dilihat pada pandangan mata mungkin lebih baik daripada negara sendiri. Namun, pandangan hati itu lebih utama dan hanya dapat dirasakan apabila kita berbalik kepada agama dalam menentukan halatuju hijrah itu.

Sumber: http://miriadna.com/preview/countryside-splendor-(france)
Adakah berhijrah ke luar negara itu menandakan kita tidak patriotik? Pada pandangan peribadi saya, patriotik bukanlah diukur semata-mata kerana kita mencurahkan khidmat bakti di dalam negara sahaja. Meluaskan pandangan ke negara orang dengan hasrat untuk kembali berbakti kepada negara sendiri adalah juga patriotik kerana tidak semua orang sanggup berhijrah demi menjadikan negara asalnya lebih baik pada masa depan.

Memang tidak dapat dinafikan, keadaan haru biru dan politik yang tidak stabil di dalam negara juga menjadi satu penyumbang terbesar dalam penghijrahan ramai professional dan individu-individu berbakat ke luar negara. Inilah akibatnya jika barisan pemimpin sesuatu negara mengutamakan kepentingan pangkat dan kuasa melebihi rasa kasih dan ingin berbakti kepada rakyat. Justeru dalam keadaan demikian, definisi patriotik itu tidaklah tertakluk semata-mata kepada rakyat harus tetap di negaranya sendiri sebagai lambang cinta sejatinya kepada tanah air. Bertebaranlah di muka bumi ini kerana dunia ini Allah jadikan untuk dinikmati dan kita berbakti sebagai khalifah di dalamnya.

Antara perjalanan yang perlu dilalui bagi memastikan penghijrahan itu membawa kebaikan kepada keluarga dan agama adalah:

1. Tetapkan niat penghijrahan itu yang utama adalah kerana Allah, bukan kerana ingin pendapatan yang banyak, menikmati empat musim yang indah atau kerana ingin merasai kemudahan infrastruktur yang terbaik semata-mata. Bila Allah diletakkan di tempat paling atas, maka pecahan-pecahan lain di bawahnya akan merujuk kepada panduan yang teratas.

2. Pilih negara yang paling sesuai dengan jiwa anda dan keluarga. Setiap orang mempunyai pilihan dan pandangan yang berbeza tentang negara yang ingin didiami. Ada yang berhasrat untuk berhijrah ke negara Timur Tengah dengan hasrat lebih mudah untuk melaksanakan ibadah umrah dan haji. Ada juga yang ingin ke Australia atau New Zealand kerana lebih dekat dengan Malaysia. Namun, yang lebih berani, berhijrah ke negara yang bukan berbahasa Inggeris seperti Jerman, Perancis dan Turki. Setiap orang ada alasan sendiri atas pilihannya.

Antara perkara utama yang perlu diteliti ialah berkaitan pendidikan anak-anak dah tempat kediaman. Sebaik-baiknya, hantar anak ke sekolah Islam jika anda seorang Muslim bagi memastikan pegangan dan amalan sebagai seorang Muslim sentiasa diterapkan dalam diri anak-anak. Carilah kediaman yang berdekatan dengan masjid supaya anda senang beribadah dan lebih mudah meluangkan masa dengan aktiviti kemasyarakatan dan pengajian ilmu agama. Makanan halal juga mudah didapati jika tinggal di kawasan yang berdekatan dengan masjid.

3. Semak prosedur dan pilihan visa untuk menetap di negara pilihan anda melalui laman web imigresen negara tersebut. Ada sesetengah negara yang mengeluarkan visa Penduduk Tetap melalui Skill Migration (kemahiran professional) seperti New Zealand, Canada dan Australia. Melalui visa ini, anda boleh memohon visa terlebih dahulu sebelum mendapat pekerjaan. Visa ini adalah bersifat tetap dan tiada tarikh akhir. Anda hanya perlu memperbaharui visa setiap lima tahun tetapi tidak perlu memohon semula.

Ada juga negara yang hanya membenarkan Working Visa yang ditaja oleh majikan sahaja seperti di kebanyakan negara di Timur Tengah dan Eropah. Untuk visa ini, anda harus mencari sendiri penaja yang sudi memberi pekerjaan dan menaja visa anda untuk menetap di negara tersebut. Visa ini bersifat sementara dan dalam tempoh tertentu sahaja. Apabila tarikh visa tamat, anda harus memohon semula visa yang baru.

4. Membuat pelan bajet kewangan yang diperlukan. Antara perbelanjaan yang diperlukan sekiranya anda memohon visa Penduduk Tetap melalui Skill Migration adalah keperluan-keperluan bagi memenuhi syarat mendapatkan visa seperti peperiksaan Bahasa Inggeris, pengesahan kemahiran melalui badan-badan tertentu, pemeriksaan kesihatan, yuran visa, kos perpindahan dan modal awal untuk memulakan kehidupan baru di sana.

Manakala bagi Working Visa, kosnya mungkin lebih jimat kerana anda ditaja. Namun begitu, peluang adalah agak tipis dan kebanyakan syarikat juga hanya menaja visa untuk pekerja sahaja tanpa boleh membawa bersama keluarga tersayang.

5. Buat solat istikharah dan mohon petunjuk dari Allah supaya memberi ilham apa yang terbaik untuk anda sekeluarga. Apabila telah mendapat ilham, bulatkan tekad dan teruskan perjuangan anda melalui setiap keperluan yang ditetapkan sebelum anda berjaya mencapai salah satu impian terbesar dalam hidup anda sekeluarga..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...