Followers

Monday, May 28, 2012

Super Parents 2012: Perkongsian Siri 1

Alhamdulillah, ribuan kesyukuran dipanjatkan ke hadrat Allah kerana saya dan suami diberi peluang untuk menghadiri konvensyen Super Parents 2012 yang dianjurkan oleh iluvislamEvents pada 26 dan 27 Mei 2012 bertempat di PICC, Putrajaya. Sebelum ini saya juga telah berpeluang hadir ke Konvensyen Bidadari Dunia yang diadakan di tempat yang sama. Konvensyen tersebut telah membariskan para penceramah yang hebat dalam bidang keibubapaan dan menjadi inspirasi kepada saya dalam mendidik anak-anak. Walaupun berlaku beberapa kali pertukaran penceramah dan aturcara, bagi saya iluvislamEvents telah berjaya melaksanakan program keibupaan tersebesar itu dengan grade Cemerlang. Tidak salah jika saya katakan usaha CEO iluvislam, Tuan Mohd Nurul Imran Koyube adalah sorang muda yang berpandangan jauh dan berjiwa besar. Selama ini saya sering mengimpikan program-program seperti yang dianjurkan oleh pihak iluvislam tetapi tidak pernah direalisasikan oleh mana-mana pihak berwajib tetapi beliau begitu berani dengan menyandarkan  keyakinan sepenuhnya kepada Allah atas rasa tanggungjawab sebagai seorang Muslim terhadap agamanya, beliau tampilkan pelbagai pengisian ilmu dalam bentuk 'pengajian moden' yang sesuai mengikut kehendak semasa. Apa yang saya boleh saya katakan, saya akan terus menyokong usaha beliau dalam mendidik masyarakat Muslim khususnya kepada satu tahap yang lebih hebat dan 100% berpandukan kepada al-Quran dan as-Sunnah. Bukanlah sekarang ini masyarakat kita tidak hebat tetapi kelekaan dan kekurangan ilmu sering menjadi penghalang untuk membuka minda dan keupayaan kita bahawa sesungguhnya kita ini Allah jadikan dengan sebaik-baik kejadian dan kita seharusnya menggunakan potensi itu beserta teknik yang betul untuk berubah kepada individu yang lebih positif dan seterusnya melahirkan generasi yang terbilang di dunia dan akhirat.

Saya gembira untuk berkongsi tips-tips yang telah saya perolehi dari pengisian dua hari tersebut tetapi membaca nota atau catatatan orang lain sudah semestinya tidak akan sama dengan dapat hadir sendiri ke program. Mudah-mudahan lebih ramai sahabat ibu bapa dan bakal ibu bapa lain yang berpeluang untuk hadir ke Super Parents atau sebarang program keibubapaan yang lain. Berdasarkan pemerhatian saya, sangat banyak program seperti ini dari yang kecil kepada yang besar diadakan pada tahun ini. Sebelum Super Parents 2012 ini, saya turut dimaklumkan terdapat tiga lagi program keibubapaan yang dianjurkan pada bulan Mei sahaja. Itu tidak termasuk lagi pengajian keibubapaan lain yang dianjurkan pada bulan-bulan sebelumnya. Alhamdulillah saya berpeluang pergi ke program keibubapaan yang terbesar dalam banyak-banyak program yang lain disebabkan lokasi dan waktunya yang sangat strategik. Apa pun, yang penting niat untk hadir ke program perlulah diperbetulkan kerana Allah, untuk menuntut ilmu dan memperbaiki skil keibubapaan dalam mendidik generasi yang akan datang. Bersama ini saya kongsikan sedikit catatan yang sempat saya catat secara fizikal dan sematkan di minda buat masa ini. insyaAllah mudah-mudahan usaha yang tidak seberapa ini bermanfaat buat diri saya dan semua sahabat-sahabat dalam melahirkan keluarga yang menemui kebahagiaan di dunia dan akhirat.
 
1. Rasulullah S.A.W. adalah contoh terbaik dalam mendidik anak-anak. Didik anak-anak mengikut peringkat usia.

Tajuk : Pendidikan Seks Sebelum Kahwin
Oleh : Ustaz Rohidzir Rais

1. Anak-anak harus diajar untuk meminta izin untuk masuk ke bilik ibu bapa. Ada 3 waktu yang anak dilarang utnuk masuk ke bilik ibu bapa:
i. Sebelum solat Subuh -Waktu ini ibu bapa mungkin sedang tidur atau baru bangun dari tidur. Justeru anak-anak harus diajar agar mengetuk pintu bilik ibu bapa sebelum masuk.

Hal ini kerana waktu inilah kemungkinan waktu-waktu `persendirian' bagi ibu bapa. Mungkin ketika itu peratusan aurat mereka terdedah sangat tinggi. Oleh itu anak-anak dilarang mengganggu ibu bapa.

ii. Sekitar sebelum waktu Zuhur -Waktu Zuhur ini juga disebut sebagai waktu `Qailulah' iaitu antara waktu yang disunatkan untuk tidur sebentar.

Ketika ini kemungkinan ibu bapa sedang berehat atau kemungkinan sedang tidur atau bersiap-siap untuk menunaikan solat Zuhur.

Justeru itu anak-anak sewajarnya diajar adab meminta izin sebelum masuk ke dalam bilik ibu bapa mengelakkan aurat ibu bapa terdedah kepada anak-anak.

iii. Selepas Isyak
Waktu-waktu seperti ini biasanya ibu bapa sedang bersiap-siap untuk tidur. Atau kemungkinan salah seorang daripada mereka sedang berehat, bersantai atau tidur di dalam bilik.
 
(Sumber; http://www.hanan.com.my/print.php?sid=1426)

2. Pergaulan mesra di antara lelaki dan wanita yang bukan muhrim yang  bujang atau telah berkahwin haruslah dielakkan bagi menghindari fitnah.

3. Pisahkan tempat tidur anak-anak lelaki dan perempuan seawal yang boleh atau selewat-lewatnya bila anak-anak berusia 5 tahun. Pisahkan juga tempat tidur ibu bapa dan anak-anak.

4. Perbuatan onani ada pelbagai pandangan dalam Islam. Harus hukumnya sekiranya untuk mengelakkan diri dari maksiat. Walaubagaimanapun mereka yang sering melakukakn onani berkemungkinan besar akan gagal dalam menjalankan tanggungjawabnya sebagai suami apabila telah berumahtangga.


Tajuk : Tips Memilih Pasangan dan Ketahanan Diri dalam Perkahwinan
Oleh : Dr. Tengku Asmadi

1. Anak yang hebat bukanlah anak-anak yang mendapat semua A dalam pelajarannya atau mencapai kecemerlangan dalam pelajaran semata-mata tetapi anak yang hebat adalah anak yang seimbang di antara pencapaian dunia dan ukhrawinya.

2. Sekiranya anak tidak mempunyai potensi yang baik dalam akademik, ibu bapa tidak seharusnya melabel anak itu sebagai anak yang gagal tetapi mesti sentiasa melihat kepada hikmah yang Allah jadikan. Cari minat anak-anak dan dorong kepada minatnya dan insyaAllah dia boleh jadi orang yang berjaya.

3. Setiap anak mempunyai potensi dan keistimewaannya sendiri. Ibu bapa harus mengetahui keistimewaan mereka dan menyokong apa yang mereka minat selagi tidak bercanggah dengan syariat.

Bersambung....

1 comment:

Naddiea said...

achik,good ones..will wait for your next entry..

-nadia apai-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...