Followers

Friday, June 19, 2015

Percutian Di Melbourne dan Adelaide Pada Musim Dingin 2015 Siri 3

Lawatan Ke Garden College (Sekolah Islam) di Adelaide

Pengembaraan kami kali ini agak berbeza dari kembara rakyat Malaysia yang biasa. Konsep relaks dan santai dipilih memandangkan bilangan anak yang ramai dan tempat2 yang ingin dikunjungi juga tidak terlalu jauh daripada rumah penginapan. Memandangkan kami datang pada musim sejuk, waktu siangnya agak pendek dan menghadkan tempat yang boleh diziarahi pada satu hari di antara dua hingga tiga tempat sahaja. Pada musim sejuk di sini, waktu magrib masuk lebih kurang pada jam 5.15 petang dan waktu isya' adalah sejam kemudian. Waktu subuh pula tidak begitu berbeza dengan Malaysia pada lebih kurang jam 5.45 pagi.
Pelajar sedang mengikuti kelas.
Kali ini kami berpeluang membawa anak-anak melawat ke dua buah sekolah Islam. Sekolah pertama adalah Garden College yang terletak di suburb Parafield Garden, Adelaide dan baru sahaja dirasmikan pada awal tahun ini. Sekolah ini diasaskan oleh Australian Islamic Social Association (AISA) dan diterajui oleh guru-guru dan kakitangan yang majoriti berasal dari Turki.
Papan kenyataan sekolah.
Sebahagian gambar aktiviti pelajar.
Sekolah ke dua adalah di Mt Hira College, Keysborough di Melbourne yang kami lawati pada hari terakhir percutian. Kisah sekolah ini akan dinukilkan khas dalam satu tajuk yang lain.

Garden College adalah di bawah kategori sekolah swasta tetapi wajib mengikut silibus dan kurikulum yang ditetapkan oleh kerajaan negeri South Australia. Di Australia, sekolah swasta yang berdaftar layak menerima peruntukan khas dalam nilai yang besar daripada kerajaan tidak kira sama ada ia adalah sekolah Islam, Kristian mahu pun Buddha. Oleh yang demikian, yuran yang dikenakan amat minimum bagi rakyat dan penduduk tetap di Australia.

Guru2 dan pelajar di sini sangat mesra. Kami diberi layanan yang baik dan sebahagian pelajar dan guru melambaikan tangan ketika kami melalui kelas mereka.

Garden College menggunakan Bahasa Inggeris sebagai medium utama di samping pelajar perlu memilih Language Other Than English (LOTE) sebagai pengajian bahasa tambahan sama ada Bahasa Arab atau Bahasa Turki. Sebagai tambahan daripada silibus biasa, pelajar juga akan didedahkan dengan ilmu Pengajian Islam (Akhlak, Tauhid, Al-Quran, Tajwid, Thirah dan lain2). Pelajar juga diwajibkan mengikuti kelas bacaan Al-Quran dan Tajwid yang diadakan pada waktu pagi. Pelajar juga bukan hanya perlu tahu membaca Al-Quran dengan betul, malahan akan didedahkan dengan tafsir setiap ayat dah hafazan mengikut tahap pengajian.

Garden College turut menawarkan kelas tahfiz intensif untuk pelajar2 yang terpilih sahaja. Pelajar akan ditapis oleh ustaz yang berpengalaman luas dalam ilmu hafazan yang didatangkan khas dari Turki.
Bangunan asal di sebelah bangunan sekolah yang baru ini dahulu adalah sebuah gereja. Tanah dan bangunan ini telah dibeli oleh pihak AISA dan ditukar menjadi sekolah dan masjid.
Pandangan dalam ruang ibadah di masjid.
Di sinilah pelajar2 terpilih untuk mengikuti kelas hafazan intensif akan menghafaz Al-Quran
Pelajar yang terpilih layak menerima biasiswa bermula pada Tahun 7 (sama seperti tahun 6 di Malaysia). Sebagai mengakhiri tahun persekolahan di Tahun 12, sekolah merancang untuk membawa pelajar terbabit untuk menunaikan ibadah umrah dan program pertukaran pelajar di Turki.

Kemudahan di sekolah juga sangat moden dan selesa. Setiap kelas mempunyai bilangan pelajar maksimum 20 orang sahaja. Pelajar-pelajar di sini juga terdiri daripada pelbagai bangsa dan negara asal seperti Turki, Afghanistan, Indonesia dan Malaysia.  

1 comment:

arf said...

http://arfmzln.sharethisstory.net/my-1015476-7562

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...